ESSO-modellen, deel 11

In dit deel de diecastmodellen van de verschillende Europese fabrikanten. Om te beginnen Majorette die in de jaren ’70 begon met modellen in kleine schaal. Vaak worden die modellen aangegeven ron 1/100 maar in de praktijk blijkt dat nogal eens te verschillen. DE modellen met de typisch Franse tankoplegger lijken meer te liggen in de buurt van de ‘oude’ Wiking-schaal 1/90; in ieder geval was die tankoplegger goed met trekkers van andere merken te combineren. Oorspronkelijk verscheen die tankoplegger met een Bernard als trekker:

In latere jaren kwamen ook andere trekkers in gebruik:

Majorette maakte ook modelletjes van tankwagens; de Saviem is een ietsje te klein van schaal, de Ford Cargo past prima tussen de H0-modellen:

Veel recenter dan de vorige Majorette-modellen is het goed geslaagde diecastmodel van de Renault Premium met tankoplegger zoals dat weer door Norev is uitgebracht; meestal aangeduid als model uit de serie ‘3 Inches’ maar toch echt een model in 1/87:

Bij die Europese fabrikanten van diecastmodellen hoort natuurlijk ook het vaderlandse EFSI dat begin jaren ’80 dit tankwagentje op MB-basis opleverde; iets te klein van schaal voor H0:

Hoewel EFSI een best aardige tankoplegger maakte is daarvan bij mijn weten geen Esso-variant gemaakt. Met de latere tankoplegger blijken wat modellen te zijn gemaakt voor “Exxon Chemical” met “Escorene”-opdrukken (en dat is een zgn. EVA-copolymeer kunststofproduct); vrij zeldzame modellen wel:

Niet echt uit Europese produktie maar wel voor Italeri gemaakt voor een verzamelserie van de Italiaanse uitgever Edicola Fabbri is een serie Europese en Amerikaanse truckmodellen in 1/87; in die serie was deze DAF 95XF gekoppeld aan de vrij korte tankoplegger in Esso-uitvoering:

Ook Schuco is zich weer gaan bezighouden met modellen in 1/87, eerst nog in de Junior Line maar tegenwoordig gewoon als 1/87 Collection, wel met in China gemaakte modellen overigens. Uit de Junior Line tijd stamt nog het goed ogende model van de Mercedes-Benz Axor trekker met de redelijke tankoplegger in deze Esso-uitvoering.

Nu bij Schuco het model van de Volkswagen T1 in het programma zit kon deze Esso-uitvoering niet uitblijven hoewel een identiek model ook al door Brekina en Wiking is gemaakt:

En bij de Piccolo-modellen zie je dat ze ook goed bij andere fabrikanten hebben gekeken:

Tot slot even nog een model van BUB, dat op zich als merk weer is verdwenen in de smeltkroes van MCW, de Magirus-Deutz tankwagen is een toch een heel aardig gedetailleerd model:

In het volgende deel nog meer diecastmodellen maar dan vooral die gericht waren/zijn op de Amerikaanse markt.

(Terug naar deel 10)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.