ESSO-modellen, deel 10

In dit deel 10 komen we bij de metalen deicastmodellen. Pure nostalgie zijn de modelletjes van Matchbox uit de Lesney tijd; modelletjes waarbij de schaal bepaald werd door het formaat van het doosje. De hierboven afgebeelde ERF tankwagen is het enige heel oude Esso-modelletje uit die tijd dat enigszins in de buurt van H0 komt maar voor velen toch te klein zal zijn. Wel uit die tijd al Esso pompen en reclamebord, dat ook figureert bij twee garage-sets:

Een Esso-model van Matchbox komen we veel later pas weer tegen en dat is niet eens een tankwagen maar het model van de Amerikaanse Ford N-serie Wrecker; een model dat later ook werd voorzien van de ‘Superfast’-wieltjes. Wel een model dat prima op schaal H0 is.

Minder bekend is het model van een trekker met oplegger in “Exxon”-uitvoering, waarin met enige goede wil een Leyland Roadtrain als trekker en, wat op een kopie van een Majorette tankoplegger lijkt, te herkennen is.

Bekend uit de jaren ’80 zijn de modellen van Peterbilts en Kenworths als basis voor vele modelvarianten; Esso-modellen heeft dat niet veel opgeleverd: de twee Peterbilt tankwagens zouden uit een in Zuid-Amerika verschenen serie stammen, hoe dat zit met de heel aardige Peterbilt met verchroomde tankoplegger is me niet duidelijk geworden.

Wat wel duidelijk is geworden is dit model van de Kenworth met racetransportoplegger van het “Exxon Racing Team” naar een voorbeeld dat figureerde in de “Days of Thunder”-film over de Nascar-races, daar hoorde dus ook de passende racewagen bij al is die veel groter van schaal dan de team-transporter:

Daarmee hebben we het wel gehad wat de Esso- en daaraan verwancte modellen van Matchbox betreft, benieuwd of Mattel daar in de toekomst nog eens wat toevoegt.

Ook Corgi heeft zich aan modellen in kleinere schaal gewaagd, waarschijnlijk om te concurreren met Matchbox en natuurlijk Dinky Dublo. Daarvoor hadden ze in eerste instantie de naam Husky bedacht, later werd dat toch gewoon Corgi Junior. Het meest bekende Esso-model uit die periode is dat van de Guy Warrior tankwagen, die in de loop van de tijd wat verschillende opschriften en wielen kreeg.

Veel later verscheen van Corgi nog een tankwagenmodelletje in de vorm van wat het meest lijkt op een Iveco (die toen net de Ford Europe truckdivisie had overgenomen); sindsdien is er van Corgi niets meer verschenen wat in de buurt van H0 komt.

In het volgende deel nog meer diecastmodellen uit Europa.

(Terug naar deel 9)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.