DEN HARTOGH-modellen, deel 1

Na de overzichten van de modellen van Van den Bosch en De Rijke ligt het voor de hand ook de modellen van het vanouds bekende familiebedrijf Den Hartogh in een overzicht te zetten. Ook een bedrijf dat in de huidige vorm gericht is op bulk-, gas- en tanktransporten. Wel een bedrijf met een rijke geschiedenis dat zich onder meer uit in het feit dat nog diverse oude vrachtwagens behouden zijn gebleven. Daar valt veel over te vertellen, maar laten we het hier bij modellen houden.

Ook nu was de aanleiding zoals bij Van den Bosch en De Rijke weer een model van KombiModell in de vorm van een wagon met twee 30-voets tankcontainers van “Den Hartogh”:

Modellen van vrachtwagens van Den Hartogh hebben vrij lang op zich laten wachten, maar al begin jaren ’80 waren er van Danhausen in Aken transfers onder de naam ‘Brummi Decals’ waarmee de modelbouwer al prima uit de voeten kon. Ik meen me te herinneren dat er ook wel eens gebouwde modellen met deze transfers verkocht werden, zoals deze vroege Volvo van Herpa. Overigens zijn die decals nog wel te vinden o.a. bij TL-Modellbau en het Italiaanse Max-Model.

Zo ver mij bekend kwam een eerste model pas in 2000 in de vorm van deze Volvo met tankoplegger van Herpa:

Daarna duurde het tot 2003 voordat AWM met deze Volvo met tankoplegger kwam:

In 2004 kwamen er via De Kleine deze twee fraaie MAN-modellen op Herpa-basis:

In 2006 kwam van AWM het toch wel bijzondere model van de Volvo FM met schuifzeilentrailer en ook de Volvo met tankcontainer:

In 2010 kwam weer via De Kleine dit model van de Volvo met de grote Gofa tanktrailer op Herpa-basis:

En ook in 2010 van De Kleine deze twee Volvo’s, één met SWAP tankcontainer en één met de toen nieuwe gastank-container, dat laatste model werd ook via Herpa zelf verkocht:

In 2011 was er dan weer van De Kleine deze Volvo met mooi verchroomde tankoplegger:

Van AWM was er dan deze Volvo met 20-voets tankcontainer:

In het volgende deel de meer recente modellen en wat meer m.b.t. overgenomen bedrijven.

 

0 gedachten over “DEN HARTOGH-modellen, deel 1

  • Wiesniak zegt:

    In times when I was collecting modern trucks (about 1000 models in collection) I had first Herpa`s Den Hartogh. And I remember excitment when I saw almost identical going through my city (about 13 years ago, I still remember).
    Now tell me, is it ball of football in the logo of Den Hartogh? I never try to check this out.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.