De Volvo FH4 van WSI-TemaToys

Twee weken geleden meldden we het bestaan van het WSI-model van de Volvo FH4 in de uitvoering van het Zwitserse Galliker. Inmiddels heb ik dit TemaToys-model samen met dat van de Actros binnen. Beide zijn het echte diecastmodellen zoals we gewend zijn, cabine en ook de oplegger als stevige diecast op telkens kunststof chassis.

Wel een goede gelegenheid die nieuwe Volvo eens kort wat nader te bekijken. Om te beginnen met een afbeelding van één van de vele Volvo’s die bij Galliker in gebruik zijn:

Nu ga ik niet vergelijken met de modellen die Herpa al eens heeft gemaakt, die zijn nu eenmaal van ander materiaal maar ook van superieure kwaliteit en ook twee keer zo duur:

Zo’n model moet je vergelijken met de andere diecastmodellen, die er van de FH4 zijn en wel de eerste van Motorart, die ook door Holland-Oto wordt gebruikt, en het eigen model van het Franse Éligor.

Het is opvallend dat de cabines van alle drie modellen bijna op de millimeter precies dezelfde afmetingen hebben. Dat het toch elk aparte modellen zijn zie je dan weer in de details, met name de kenmerkende grille en zonneklep zijn nogal verschillend qua detailscherpte. Dat de koplmpen zijn meegegoten is gewoonte bij dit soort diecastmodellen, met een beetje zilverkleur worden die dan aangegeven.

De cabines zijn aan de achterzijde goed gedetailleerd, de scherpte van de details hangt af van de dikte van de laklaag, bij de modellen van WSI en Éligor is de luchtaanzuigbuis een apart kunststof deel, bij Motorart is dat meegegoten – en dus ook -gelakt.

De kunststof chassis zijn het meest verschillend, bij WSI iets langere wielbasis dan de andere twee maar ook het minst gedetailleerd, bij Éligor klopt het met de verschillende tanks en filters, bij Motorart lijkt het allemaal te klein vormgegeven. Opvallend is wel dat de ‘skirts’ bij Éligor zijn meegegoten met de cabine, bij Motorart een apart diecastdeel en bij WSI een apart kunststof deel zijn.

Deze diecastmodellen zijn zeker de moeite waard als je je niet al te veel stoort aan de details of het toch nauwelijks zichtbare chassis, zeker gezien ook de nog steeds redelijk lage prijzen.

 

 

 

 

 

0 gedachten over “De Volvo FH4 van WSI-TemaToys

  • hallo,
    bij deze foto’s van eerder door wsi uitgebrachte 1/87 volvo bakwagen + aanhangwagen bestemd voor Galliker Suisse . Geen verkoop via de detailhandel.
    mooi detail: alle galliker modellen worden met de tekst food logistics, frigo logistics en sinds kort ook healthcare logistics uitgebracht , dit model heeft de uniek opdruk fresh logistics

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.