De “Still Servicewagens” als NL-model

Het valt nogal op als vrijwel tegelijkertijd van twee verschillende fabrikanten een NL-model verschijnt zonder dat het als zodanig is aangekondigd. Het betreft natuurlijk de modellen van de VW T1 bestelwagen als “Servicewagen” van de Still heftrucks die zowel door Brekina als door Wiking in model zijn omgezet. Dat het bij het Brekina-model echt wel om een NL-model handelt kun je overigens pas zien door de slecht leesbaar opgedrukte tekst “Technische Dienst” op de achterkant:

Dat opschrift ontbreekt bij het Wiking-model, dat als promotiemodel voor Still is gemaakt. Het aardige is nu dat in het speciale Still-doosje een afbeelding is te zien van een T1 nog ouder dan die nu door Brekina is gemodelleerd, terwijl het model van Wiking zelf weer een later type T1 voorstelt:

Wat beide modellen eigenlijk missen zijn de opschriften van de Nederlandse vestiging in Hendrik Ido Ambacht, zoals die op deze voorbeeldfoto gemaakt op de 2019-manifestatie van Aircooled Scheveningen.nl te zien zijn:

0 gedachten over “De “Still Servicewagens” als NL-model

  • Jan, het wiking doosje geeft het correcte model aan.Grote achterruit,en platte knipperlichten voor ,dus de T2 van na augustus 1963.Brekina’s model is een vroeger model,kleine ruit en puntige knipperlichten voor,dus van Aug.1960 tot 63.

    Het Wiking model mist overigens de kleine luchtinlaat(of uitlaat) achter,netonder de goot,terwijl op het Brekina model dit detail wel aanwezig is.

  • Het is mogelijk dat de Nederlandse opschriften oorspronkelijk niet allemaal op deze VW-bus aanwezig waren. Deze is op zijn laatst van 1967, terwijl de BV-rechtsvorm pas sinds 1971 bestaat. De tekst Technische Dienst dan weer wel, maar daarbij heb ik het vermoeden dat de Duitse Still-vestiging die niet wilde, want dat schrijf je in het Nederlands net iets anders zonder r. Nu kan het Wiking-model ook voor een Duitse servicewagen doorgaan.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.