De SHELBY G.T.350 in model

Naast de ‘gewone’ Ford Mustang en de Mustang Convertible, zoals die in 1964 werden voorgesteld, had Ford ook een Fastback-versie ontworpen’, ook gekenmerkt door de kleine zijruitjes.

Z-GT350 01

In de eerste productiejaren 1965 en 1966 werden die Fastbacks echter vooral geleverd aan de werkplaatsen van Carroll Shelby, die al faam had verworven met de Cobra sportwagens en racewagens. In die werkplaatsen werd die Mustang Fastback dan flink ‘opgepept’ om verder door het leven te gaan als de Shelby G.T.350 zonder de Ford-emblemen en standaard in het wit met de dubbele blauwe streep.

Z-GT350 02

Het enige voor zover bekende model van de Shelby G.T.350 is het diecastmodel van BUB, met dat kleine zijruitje hoewel veel Shelby’s daar kleine luchtroosters kregen. Voor zover bekend zijn de volgende vier uitvoeringen gemaakt:

Z-GT350 03Z-GT350 04Z-GT350 05

Ford had het 1967-model qua styling al weer een update gegeven waarbij de zijruitjes ook plaats hadden gemaakt voor luchtroosters. Van de 1967 Mustang Fastback heeft Walthers een aardig H0-model gemaakt (naast deze metallic-groen ook nog in een paar andere kleuren bekend):

Z-GT350 06

Daarvan is geen Shelby-versie gemaakt, maar dat je kon je natuurlijk wel zelf doen met het lang geleden al eens verschenen witmetalen kitje van DJH:

Z-GT350 07

Later bouwde Ford de GT’s zelf, nu 50 jaar later als een eerbetoon aan Carroll Shelby is er weer een G.T.350, daarvan is (nog?) geen model:

Z-GT350 08

Er is bij Shapeways wel een 3D-model van de Ford GT 2015 te vinden waar deze G.T.350 op gebaseerd is:

Z-GT350 08

 

 

0 gedachten over “De SHELBY G.T.350 in model

  • Voor het gemak vergeten we dan het WM model dat door Danhausen is uitgebracht als kit. Ook onder Western Model zelf uitgebracht en later door DJH voor de Amerikaanse markt door NJ international. Telkens hetzefde model.

  • Overigens is een aantal van deze wagens, exclusief voor Hertz, in rood met witte strepen gefabriceerd. Ook de zwarte uitvoering met goudkleurige strepen is niet onbekend.

  • Even een foutje corrigeren: de G.T.350 van DJH is volgens de oude verpakking wel een 1965-model.
    DHJ GT350
    De fabrikant was het Engelse DJH Grandspot Ltd. en zo vertelden ze me zelf in 1986 zijn de kitjes van de modellen naast de eigen uitgave o.a. ook verkocht door Danhausen, Western Models en NJ International soms in andere verpakking.

  • @ Cor: grappig dat je dat zegt van die rode mustang met witte strepen. Het toeval wil dat er bij mij weleens een man met zo’n mustang heel stoer door de straat komt gereden. Ik snap nu hoe hij aan die auto komt 😉

  • Ik herhaal alleen wat ze me verteld hebben, DJH Grandspot Ltd. is de originele fabrikant. Western Models kan daarna zelf geproduceerd hebben, wellicht hebben ze de vormen overgenomen omdat DJH al gauw weer met die automodellen gestopt is.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.