De modellen van de nieuwe Volvo’s FH, FM en FMX

Volvo heeft de FH-, FM- en FMX-serie trucks dit jaar een update gegeven. In maart meldde ik al dat er ook al nieuwe modellen van die trucks in de merchandise-shop van Volvo Trucks verkrijgbaar waren. Nu heb ik al maanden drie van de vier modellen met de bedoeling die eens nader voor te stellen. Door allerlei drukte bleef dat maar liggen tot deze foto van Volvo Trucks zelf voorbij kwam:

Dat herinnerde me eraan dat ik die nieuwe Volvo FM toch al had. Dus nu toch nog even de nadere voorstelling van die nieuwe Volvo-modellen (tot op heden ook de enige trouwens!).

Meest opvallend is wel het model van de nieuwe FM:

Dat model wordt als trekker met tankoplegger geleverd in een speciale Volvo-doos:

Op die doos staat ook vermeld dat het een model van Tematoys, dus WSI, is en dat betekent een deels diecast deels kunststof model. De cabine is diecast inclusief de zijskirts, apart ingezet zijn de grille, het deel met wissers en de zonneklep, spiegels zijn los bijgeleverd. De vormgeving van de cabine is is voor een diecastmodel uitstekend te noemen, mooi gelakt ook; dat de typische koplampen en de toplichten slechts voorzien zijn een lik zilverkleurige verf  stoort niet erg. In de cabine is een vrij eenvoudig gehouden interieurtje aanwezig.

Over het chassis van de trekker is te zeggen dat de aandrijflijn en de luchtvering op de achteras wel goed zijn weergegeven, maar dat enige details van tanks etc. totaal ontbreekt, dat zijn gewoon twee dichte kasten verborgen door de zijskirts. Eigenlijk het enige minpunt van een verder prima ogend model; de oplegger is de al oude bekende van WSI/Tematoys:

In feite is hetzelfde op te merken over de nieuwe modellen van de FH-serie …..

…… en de FH16, wel voorzien van zilver ingekleurde grille:

Het verschil tussen de FH en FH16 is wel te zien in een wat andere grille:

Het vierde nieuwe model, dat van de nieuwe FMX, heb ik niet, dat was al snel niet meer verkrijgbaar:

Ook dit is een nieuw model van WSI/Tematoys waarover ook hetzelfde is op te merken; wel heb ik het idee dat de cabine wat te laag staat op het wel enigszins gedetailleerde chassis; de kipbak is herkenbaar als die eerder door WSI is gebruikt, zie het nergens toe dienende gat in de klep boven de cabine:

Als eenvoudige promotiemodellen oogt het best goed, zeker als je de echt lage prijs in aanmerking neemt. Wie meer detail wil zien zal moeten wachten tot een andere fabrikant zich aan die nieuwe Volvo’s waagt, waarbij het maar helemaal de vraag is dat ooit zo ver komt met de FM en FMX. Wel is zo’n model van de FM al prima te gebruiken als basis om bijvoorbeeld dat model van PLUS na te bouwen.

0 gedachten over “De modellen van de nieuwe Volvo’s FH, FM en FMX

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.