De historie van Boerema Transport in model

Al weer flink wat jaren geleden stelde Klaas Boerema uit Uithuizermeeden in de H0-MODELAUTO BERICHTEN de modellen voor die hij heeft gebouwd om de historie van Boerema Transport, niet toevallig ook uit Uithuizermeeden, in model in beeld te brengen. De foto’s van de modellen kwamen onverwacht uit een al vergeten mapje. Omdat het zo’n leuk thema is hier een paar van die modellen.

Z-Boerema 01

De allereerste wagens van Boerema Transport waren WO-II-veteranen. Wagen nr. 2 was een Diamond T (Focus-cabine op een Roco-chassis, donkergroen cabine), wagen nr. 3 een aloude GMC (Roco-cabine in licht- en donkergroen met zelfgebouwde schommelas oplegger).

Z-Boerema 02

Wagen nr. 4 was een Studebaker met verlengde cabine en oplegger beladen met stroo (verlengde Roco-cabine met zelfgebouwde enkelas oplegger).

Z-Boerema 03

Hier een tweetal MAN 450’s zoals die in de jaren ’60 gebruikt werden (Brekina basismodellen) …

Z-Boerema 04

… en nog twee MAN’s voorzien van voorbeeldige bakken met of zonder lading. Op de voorgrond één van de twee Steyr’s die tot eind van de jaren ’50 dienst deden (basis Roco).

Z-Boerema 05

Tijdens de bietencampagne werden de bakken voorzien van opzetschotten zoals bij deze MAN 450 (Wiking basismodel) en geladen door deze Canadese Chevrolet CMP met HIAB-kraan (Focus-cabine op Unimog chassis en kraantje van Roco).

Z-Boerema 06

Laden kan natuurlijk ook met een jacobsladder achter een Willys Jeep (basis Roco) ….

Z-Boerema 07

…. of een Fuchs kraantje op een oude GMC (basis Roco en Kibri).

Z-Boerema 08

Tot slot van deze aflevering nog een keer een MAN 450 mooi beladen met ‘stroo’.

Afbeeldingen: Klaas Boerema

 

 

 

 

 

0 gedachten over “De historie van Boerema Transport in model

  • Hallo Jan, weer een mooie serie foto’s en achtergrondinformatie uit het rijke verleden van HO-Modelauto Berichten! Als ik het goed heb stond deze historie in een reeks van drie delen in Berichten 73, 89 en 100.

  • Joop van Kleeff
    Het blijft leuk om naar te kijken. die modellen, zoals ze
    vroeger reden en het brengt weer herinneringen naar boven
    en inspiratie om ook eens zo iets te maken.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.