DAF promotiemodellen, deel 9

Tja, als Ben al begint me aan te vullen voordat ik er aan toe ben…………..LOL

OK, ik was deel 8 gestopt zo rond 2010 om meerdere redenen: eind 2009 ben ik gestopt als hoofdredacteur van de H0-Modelauto Berichten dus voor mij is dat een soort omslagpunt, wat er in 2010 allemaal gebeurde moest ik zelf ook weer ‘bovenhalen’. Maar goed deel 9 en dat is weer een lange.

In 2008 had DAF weer iets te vieren: de 80e verjaardag. En dat deden ze met een ‘Anniversari Edition’: een XF105 SSC in het zwart met zilveren striping.

Die zilverkleurige striping vind je terug op het Herpa-model dat medio 2010 verscheen maar dan wel met andere teksten en zelfs twee verschillende (hoe dat zit weet ik niet?):

Overigens een leuk model om een eigen variant te maken: de zwarte SpaceCab trekker voorzien van de zilveren decals die verkrijgbaar waren (zijn?).

Er dan was er die mooie grijze versie van Herpa, die zoals Ben al noemde kennelijk alleen aan potentiële kopers verstrekt werd. Hier staan er wel twee naast elkaar:

Ook in 2010 hevelde WSI de productie van wat toen nog steeds de Promotoys-modellen werden genoemd over naar de eigen Chinese fabriek, wat op het eerste gezicht niet zo veel aan de modellen veranderde maar wel alleen al door de andere wielen herkenbaar werd, zeg maar Promotoys 2.0. Één van de eerste modellen was van de toen net door DAF voorgestelde LF Hybrid, uiteraard in het groen:

DAF kwam toen ook met een thema: “A World of Applications” en daarvan verschenen deze echte promotiemodellen, van de LF …..

…. ook in een soort geschenkdoos………

…… zo ook de CF als 3-asser…….

…. en die ook in gewone doos (ik zie nu dat ik er één met zilvergrijze opdrukken op de cabine heb i.p.v. de blauwe)…..

…. en ook is er de nieuwe DAF XF105 combinatie:

En die nieuwe DAF XF105 SSC combinatie is er ook in het zilver met gele opdrukken (geweest):

Ook wat ‘oude bekenden’ zijn in een tweede oplage gemaakt zoals deze:

En dan kwam DAF nog met het “Advanced Transport Efficiency”-verhaal met twee modellen als resultaat: een CF SpaceCab en een XF105 SpaceCab als trekker voor een gesloten oplegger

Ter vergelijking: een voorbeeld

 

En dan zijn er nog de modellen die WSI maakte voor het grootste DAF-dealerschap in Duitsland:

En die twee modellen voor “DAF do Brasil” en het Russische agentschap:

Tot slot nog het model dat in de Italiaanse verzamelserie “Macchine Movimento Terra” is verschenen: hetzelfde geel als het oude promotiemodel maar nu zonder DAF-opdrukken, wat verder naar achteren geplaatste zwaailichten en met de andere wielen (dit model wordt nog wel eens op veilingsites aangeboden)

In ik denk het laatste deel 10 zijn dan al de Euro6-modellen aan de beurt.

(Terug naar deel 8)

 

 

 

0 gedachten over “DAF promotiemodellen, deel 9

  • De 80 jaar versie is er wel als Oostenrijks model geweest van een transport bedrijf: Herpa DAF XF 105 SSC GPSZ “Latzer/ Johnnie Walker” Nr. 918121 . Alleen is daar de chroom tekst gewoon zilver gedrukt.
    De 80 jaar decals heb ik ooit wel eens gemaakt met chroom. Moet zelf nog mijn eigen model plakken. Schlüter heeft de een zwarte trekker in het programma gehad. Er zijn heel veel speciale oplages (special editions) van de echte 105 gemaakt met speciale striping. De diverse decalmakers hebben daar decals van gemaakt. Ik ben de tel kwijt hoeveel verschillende speciale versies er geweest zijn van de echte auto.

  • Marco Bekhof zegt:

    Dat wordt dus zoeken! Ik zie voor het eerst de 2 varianten van de zwarte XF105. Is me nooit opgevallen tot nu. Ik heb de ‘The New XF’.
    Voor de Russische en Braziliaanse modellen een mail gestuurd naar betreffende dealers in betreffende landen. Helaas geen reactie….

  • Ik vermoed dat die onbekende zwarte versie een photoshop versie is geweest voor de folder (zie het grijze spatbord bij de cabine en de grijze rand bij het assenstel van de trailer). Het gebeurd vaker dat een Herpa model in de folder er anders uitziet dan het uitgeleverde model. Maar als er wel twee varianten zijn dan wordt het zoeken :-).

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.