DAF promotiemodellen, deel 6

In 2000 en 2001 stelde DAF de nieuwe XF-CF-LF-series voor. Mooie nieuws voor de verzamelaars was dat Herpa niet alleen de XF maakte maar ook de CF en die dan in twee uitvoeringen, naast de dagcabine de SpaceCab-versie. Van die laatste verscheen van Herpa eerst een soort promotiemodel als zilverkleurige trekker in PC-doosje:

Voor de 2001-demo’s had DAF een nieuwe basiskleur bedacht, wit met grijze striping en opschriften. Herpa maakte van de XF SuperSpaceCab in die demoversie dit seriemodel:

Maar samen met De Kleine verschenen ook twee mooie modellen met de nieuwe CF SpaceCab als trekker:

De bedrijfsautoRAI in 2001 werd de “European Road Show” genoemd en DAF had daar als motto “The DAF Experience”. Zoals al gemeld kwamen eind jaren ’90 de goedkopere diecastmodellen uit Chinese productie (in dit geval waarschijnlijk het bedrijf Kam-Lun) sterk in opkomst en via Guépard Productions ontstond dit model; niet het beste model van de SuperSpaceCab maar voor de gelegenheid kennelijk voldoende om door DAF verspreid te worden:

Beter werk was er wat later want via Guépard kwamen ook modellen van de CF en van de LF, die zelfs tot “Truck of the Year” gekozen was. Op zich wat betere modellen volgens hetzelfde principe als bij de XF: diecastcabine op kunststof chassis en met kunststof opbouwen of trailer en daarop een sticker en dat verpakt in een blister:

De modellen zijn in die tijd onder meer via het DAF Museum ook verkocht:

Wat opvalt is dat de kunststof van de trailer en bakje niet echt wit is, dat was al niet zo maar ze lijken in de loop van de tijd ook nog wat meer verkleurd te zijn.

Vergelijk de LF met het voorbeeld, dan heb je toch de indruk dat het niet helemaal klopt:

Maar goed, er was zo waar een model van de lichte DAF, toch iets waar andere fabrikanten zich voor een merk als DAF niet aan waagden.

In de volgende aflevering de volgende reeks XF- en CF-modellen uit de kort daarop volgende jaren.

(terug naar deel 5)

0 gedachten over “DAF promotiemodellen, deel 6

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.