DAF promotiemodellen, deel 4

In 1994 schotelde DAF de concurrentie nog een leuke verrassing voor in de vorm van de overtreffende trap van de SpaceCab: de SuperSpaceCab werd voorgesteld. Dat met de invoering van de 95.500 er nog meer was veranderd is duidelijk als je de ‘lichtere’ 95.400-versie er naast zet: iets hoger geplaatste cabine, dus iets hogere grijze bumper en spatborden.

Om de grootte van de cabine te benadrukken werd er op een aantal van de standaard gele promotie-opleggers ook nog een volkleurenfoto afgebeeld:

Het duurde even voor er modellen van verschenen en dit keer was het toen nog jonge AMW (nu AWM) dat als eerste in februari 1996 met een geheel nieuw ontwikkeld model van de 95.500 kwam, uiteraard met de flink bedrukte beklede koeloplegger:

In die tijd maakte men nog zeer gedetailleerde modellen van ook het chassis met tal van apart gemaakte en gemonteerde onderdelen als tanks etc. (en even terzijde: dat chassis gebruiken ze nu nog steeds bij de DAF-modellen!)

Uiteraard bleef Herpa niet achter en vrijwel gelijktijdig in maart 1996 verscheen hun versie van de 95.500 SuperSpaceCab, echter eerst nog niet in een DAF promotie-uitvoering maar in een uitvoering van het destijds bekende “Linea Directa”. Gelijktijdig toch waren er ook de promotiemodellen, waarbij De Kleine er twee leverde met de beklede oplegger. Uiteraard was de cabine naar het type 95.500 aangepast maar het was nog wel steeds op een MAN-chassis geplaatst:

Herpa zelf stuurde de 95.500 SSC ‘de weg op’ met een huifoplegger:

In het zwart, sorry nee, in het metallic-donkergroen is er ook een PC-model geweest, ik meen naar aanleiding van de IAA 1996:

De status van het volgende model is mij niet bekend, misschien wat huisvlijt maar het valt wel op met die extra opdrukken of decals:

Volgens Herpa wel een echt ‘Werbemodell’ voor DAF gemaakt is het volgende model waar een link gelegd wordt tussen de Duitse countryband “Truck Stop” en DAF t.g.v. de IAA 1996 (hoewel ik op die IAA ben geweest heb ik dit model daar nooit gezien, vandaar deze wat onscherpe scan uit ‘Der Masstab’):

Niet echt DAF promotiemodellen, maar toch even laten zien: de “Loven Truck” van Albedo …..

…  en de “Fricke Nutzfahzeuge” van AWM:

Opvallend wel: geen model van Holland-Oto. Ook nog even melden dat in 1996 DAF werd overgenomen door PACCAR.

Nog even terug naar 1994. In dat jaar was er een bussengebeuren in het Maastrichtse MECC en daar was een heel merkwaardig busmodel als promotiemodel van DAF Bus aan te treffen: een volgegoten kunststof model met DAF-logo’s opgedrukt en zo te zien decals van de vele verschillende DAF componenten. Arnold Tamminga stuurde wat foto’s:

In de volgende aflevering gaan we verder in 1997 als de 95XF z’n intrede doet.

(terug naar deel 3)

0 gedachten over “DAF promotiemodellen, deel 4

 • Marco Bekhof zegt:

  Is het PC model er ook in het zwart? Ik heb hem in donkergroen metallic, zoals deze ook (volgens mij) op de foto staat.

 • Je hebt gelijk, even in de war met de losse trekker in het zwart, ik heb het aangepast.

 • Inderdaad een goed model van AMW met correct chassis.Dit type met een Cummins motor werd echter alleen met SSC geleverd.AMW bracht ze ook uit met de twee andere cabine varianten,dus ook toen al keek men niet naar de werkelijkheid en boven dien kreeg je er een spiegelset van een MB bij! Ik heb er wel een paar en kreeg dan van Jan Romeijn een Herpa setje van een DAF.

 • Van het Truck-Stop Model zijn zelfs twee verschillende uitvoeringen gemaakt. Ook hebben beide modellen een ander (productie)nummer; Het model als door Jan beschreven heeft nummer 225403 en het andere model heeft achterop een extra bedrukking, namelijk ” Gethöffer DAF Nutzfahrzeuge” en kreeg van herpa het nummer: 225458

 • Als de Fricke en de Loven Truck tot de DAF demo’s gerekend worden heb ik er ook nog één; en wel een door Albedo geproduceerde 95.500 SSC. Alleen hebben ze bij Albedo niet goed opgelet, want alle modellen zijn voorzien van de verkeerde grill/bumperpartij:

  de trailer is van de volgende opdrukken voorzien:
  Van Kemenade B.V.
  Wesko B.V.
  Carrier
  Wilson Doubeldeck Trailers
  DAF
  van Pijkeren IJsselmuiden

 • D’r staat ook ‘niet echt DAF-promotiemodellen’ boven die Loven en Fricke; dit Albedo-model rekt zelfs dat al heel ver op. Overigens heb ik een paar keer in deze voorbeeldtruck gezeten, toen was het zeker geen promotietruck voor DAF.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.