DAF promotiemodellen, deel 2

Begin jaren ’80 begon ook DAF de demo’s van opvallende striping te voorzien, zoals deze hierboven. Daarvan heb ik nooit een model gezien (het zij dan ééntje van een modelbouwer). Wel kwam Herpa in 1983 met de eerste modellen van de DAF 3300Ti, wat Albedo als eerste tot de volgende aankondiging bracht nadat DAF al weer een ander kleurschema en striping-design had bedacht:

Uiteindelijk verscheen dat model pas op het einde van dat jaar of zelfs pas begin 1985:

Dat kleurenschema is ook nog gebruikt op een wat eenvoudiger model van een combinatie, dat wat later van Albedo verscheen:

In 1984 vierde DAF het feit dat men de 250.000e vrachtwagen had gebouwd en ik meen dat om die reden een serietje demowagens in goudkleur verscheen zoals deze:

Dat leidde er toe dat Herpa in 1985 dit goudkleurige model van een 3300 als 3-asser aankondigde met dakspoiler en staande ‘pijpen’:

Importeur De Kleine zag meer mogelijkheden voor DAF zelf: mooie doosjes voor de trekkers

Maar maakte ook een aantal varianten: 2-as trekkers met en zonder dakspoiler, ook de 3-as trekker zonder dakspoiler en zelfs de 3-asser met in kleur bruin passende semidieplader; Marco Bekhof heeft die keurig bij elkaar gezet:

In 1985 ook introduceerde DAF dan de eerste SpaceCab, hier op een 3600:

En die verscheen bij Herpa voor het eerst op de voorplaat van “Der Masstab” van september 1985 naast wat ’tijdgenoten’:

Dat was dus dit model:

Ook in 1985 introduceerde DAF een nieuwe generatie dieselmotoren “ATi”, opvallend detail de onderste grille met nu vijf ‘koelribben’:

Ook daarvan verscheen een passend Herpa-model, zonder de veranderde ondergrille:

Hiervan moet ook nog een versie met gewone slaapcabine en dakspoiler bestaan, of alleen als trekker.

Ook deze opvallende striping was op DAF-wagens te vinden ….

….. en ook dat leidde tot Herpa/De Kleine-modellen, al lukte het blijkbaar niet de striping ook op de SpaceCab te krijgen:

Daarmee hebben we het wel gehad met de Herpa/Albedo/DeKleine.

Het blijft bijzonder dat ook Wiking een model van de DAF 3300 heeft gemaakt al is daarvan nooit een officieel promotiemodel gemaakt. Wel verscheen deze 3300 als huifbakcombinatie in een best leuke “DAF Trucks”-uitvoering als gewoon seriemodel:

Wiking had als bijzonderheid wel de cabine aangepast aan de laatste versie en de ondergrille van de vijf ‘koelribben’ voorzien:

De in die tijd ook met Wiking-modellen zeer aktieve firma E+R maakte nog een leuke eigen variant door er wat extra opdrukken aan toe te voegen:

Als je het begrip promotiemodel heel ver oprekt komt deze 3300 SpaceCab van Matchbox misschien ook nog in aanmerking, het is 1/86 dus qua schaal wel passend, maar dan wel alleen als curiosum:

In het volgende deel 3 komen we dan bij de eerste modellen van de 95-serie, die in 1987 al werd voorgesteld.

(terug naar deel 1)

0 gedachten over “DAF promotiemodellen, deel 2

 • Van de eerste Spacecab met blauwe huiftrailer heb ik een misdruk, 1 kant van de cabine is niet bedrukt. Ooit uit een rommelbak bij Seibert in München geplukt tijdens een vakantie.
  Van de Herpa Daf met ATI striping zijn meerdere versies, de opdruk is soms zwart en soms bruin. 2 as en 3 as trekkers, rood en zwart chassis. Blijkbaar was het een populair model en heeft Herpa meerdere heroplages gemaakt onder hetzelfde bestelnummer. Ik meen ook modellen met een spoiler en deze striping te hebben.
  De Spaecab met zilverstriping is ook voor Luthart gemaakt met een koffertrailer er achter.
  De goudbruine serie heeft ook bruine onderdelen als zonneklep en spiegels.
  Jan, leuke serie.

 • Marco Bekhof zegt:

  Leuk onderwerp. En helemaal met die foto’s erbij die me wel heel bekend voor komen.
  Die van Luthart heb ik ook.

 • Van de gouden DAF 3300 heeft Efsi ook een exemplaar voor DAf gemaakt ingegoten in een doorzichtig blok, ter ere van de 250.000ste DAF. Foto’s volgen.

 • Je kunt het begrip DAF-promotiemodellen wel oprekken, maar om die van Luthart er ook bij te rekenen? Voor mij is dat een promotiemodel van Luthart.
  Nu weet ik ook weer wat ik er mee gedaan heb:
  DAF ombouw

 • In de serie met goudkleurige DAF’s van Herpa heb ik deze ooit gekocht met de bomenaanhanger. Van de DAF het chassis verlengd en de bomenkraan van Kibri toegevoegd. Niet meer origineel dus:

 • Een model welke hier eigenlijk als demo ook niet mag ontbreken is het volgende:
  Dit model werd door DAF Duitsland aangeboden aan Wormser (transportbedrijf en DAF-dealer) ter gelegenheid van hun 40-jarige relatie in 2015

 • Richard van der Gaag zegt:

  Hierbij een toevoeging. Onderstaande model heb ik een tijdje geleden op de kop getikt. Ik weet niet of hij origineel is. Misschien zijn de huifkapjes van een ander model gehaald, of hij is zo uitgebracht.

 • Richard van der Gaag zegt:

  Ook heb ik onderstaand model in mijn collectie. Het lijkt er op dat er ook een trekker oplegger combinatie is uitgebracht van de DAF 3300 door Wiking. Er zitten wel wat lijmresten aan de trekker, misschien een ombouwmodel van iemand. En heeft dat persoon de cabine van de aanhanger combinatie gebruikt.

 • Die Wiking-modellen zijn inderdaad gemaakt door cabines of gewoon huiven te verwisselen; zo heb ik een DAF met demo-striping als veewagen (zelf gemaakt).

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.