DAF promotiemodellen, deel 1

Toen DAF Trucks een paar weken geleden de nieuwe versies van de XF en CF voorstelde met weer een nieuw promotie-uiterlijk, blauw dit keer, vroeg ik me af hoeveel promotiemodellen er van en voor DAF in de loop van de jaren al waren/zijn gemaakt. Dat leverde een behoorlijke zoektocht op waarbij je dat begrip “Promotiemodellen” in de breedste zin moet oprekken want al snel blijkt dat niet alle modellen ook ‘echte’ modellen voor DAF zelf zijn gemaakt, zeker in de laatste 20 jaar. OK, dit is een poging om het allemaal een beetje op een rij te krijgen zonder de pretentie te hebben dat het volledig is. Om te beginnen, in dit deel 1 ga ik eerst wat terug in de tijd.

Sinds enige jaren zijn er de grootseriemodellen van de klassiekers van Artitec en Brekina. In de jaren ’50 en ’60 deed men kennelijk nog niet zo aan het inzetten van eigen trucks voor promotiedoeleinden. In de reclame-uitingen van DAF uit die jaren, vooral de mooie getekende van Charles Burki, zie je geen bijzondere striping of opdrukken, enkel wat kleuren als rood, blauw of geel:

Het model, dat Brekina uitbracht van de 2000 DO met een soort reclame-opschrift, is afgeleid van een bouwplaat die je op de website van DAF kunt vinden. Of dat ooit zo bestaan heeft blijft onduidelijk maar het zou hebben gekund en het levert wel een leuk model:

Ook de 2600 werd op dezelfde manier geadverteerd met o.a. deze prachtige tekening:

De vooral in zwart-wit bekende DAF-persfoto van de 2600 met de Eurotrailer blijkt in kleur een blauwe trekker te hebben:

Pas tegen het einde van de jaren ’70 zie je dat DAF een soort striping in de advertenties invoert zoals bij deze voor de 2800:

Die rood-wit-blauwe striping vind je dan ook in het eerste bouwdoosje van Kibri met de dan al weer 2e versie van de 2800; maar een blauw-gele past daar niet zo bij dus maar zelf een rode gemaakt zoals in de DAF-advertenties:

Van EFSI kwam daarop het model van de Jonckheere Bermuda als “DAF bus” met de rood-wit-blauwe striping, zeg maar het begin van de ‘echte’ promotiemodellen:

En in 1983 het voor die tijd geslaagde model van de 3300, die EFSI ook aan DAF leverde en met extra opdrukken voor bijzondere gelegenheden, wel consequent met een rode cabine:

Waarschijnlijk zijn er wel wat meer modellen door EFSI gemaakt, maar daar heb ik verder geen info over gevonden.

Vervolg in deel 2 met de modellen van Herpa/Albedo/De Kleine en die ene van Wiking.

 

 

0 gedachten over “DAF promotiemodellen, deel 1

 • Ik heb nog meer Efsi-modellen, zal ze later op de foto zetten:
  -er is nog een Bermuda met andere striping
  -De 2800/3300 is er ook geweest met oplegger met 2 containers
  Verder nog een hele serie met oude en nieuwe opschriften van de DAF 95.

 • Met die vroege Efsi’s was ik in die tijd nog niet zo bezig, die met de 2 containers ken ik maar daar heb ik geen foto van. Dat is later anders geworden omdat ik bij de ontwikkeling van 95-serie betrokken ben geweest.
  De 95-serie komt later, eerst komt de 2800/3300/3600 reeks nog.

 • En de DAF3300 met gesloten oplegger met afwijkend (hoger) lettertype:

  Let ook op de oranje DAF3300’s: sommige hebben op de zijkant de type aanduiding gedrukt en sommigen niet.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.