CSA-2 stadsbus van HB Model

De afgelopen beurs in Eefde fotografeerde Bennie van Meurs dit HB Model van de DAF/Hainje CSA-2 stadsbus in de uitvoering van het Amsterdamse “GVB”, dat Jan Zonnebeld bij zich had.

Jan Zonnebeld gaf er ook nog een verhaaltje bij:

“Als opvolger van de donkerrode Standaard Stadsbus werd in 1982 bij het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam (GVB) de tomaatrode CSA-2 (Commissie Standaardisatie Autobussen) bus gepresenteerd met z’n gespleten bolle voorruit (voorzien van staande ruitenwissers zoals de standaard streekbussen), kunststofgrille met gecombineerd DAF/Hainje-embleem en rechthoekige achterlichten. Deze bussen werden gefabriceerd bij Hainje in Heerenveen en kregen het type merk SB 201 DKDL mee. Een bijnaam van deze bus was “zontomaatje” vanwege zijn heldere rode kleur en crème kleurige raamomlijsting. Het GVB Amsterdam kreeg 122 van deze bussen met serie nr:  253-257, 258-344, 345 en 346-374. In 1989 kwam de opvolger in de vorm van de CSA-3 wagens (Volvo/Hainje ST2000 Duvedec) deze wagens werden afgeleverd in de kleur grijs-blauw met rode deuren, de overgebleven zontomaatjes (waaronder de 325) kregen vanaf 1989 ook deze nieuwe huisstijl.”

 

 

0 gedachten over “CSA-2 stadsbus van HB Model

  • Is dit een kleurvariant van HB-model of een prachtige ombouw? Het is natuurlijk een model dat mij als Amsterdamse DAF-liefhebber enorm aanspreeky.

  • Na de rood/grijze(?), de witte/blauwe Utrechter en de geel/wit/rode Zuidooster is dit de vierde kleur variant van de HB CSA2.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.