Is Wikings Volvo F89 nu 1/90 of 1/87?

Wiking Volvo F89 01

Het model van de Volvo F89 van Wiking is nu ook verkrijgbaar. Een intrigerend model omdat Wiking vooraf al een heel verhaal had over de maatvoering van dit model. Een stukje daaruit:

„Die WIKING-Konstrukteure erkannten beim Aufmaß des Erstentwurfs allerdings rasch, dass die damals schon markante, aber gerade deshalb unüblich emporragende Kabinengröße des F89 und seines karosseriegleichen Vorgängers F88 ein maßstäbliches Miteinander mit den zeitgenössischen WIKING-Modelllieblingen kaum zulassen würde. Die WIKING-Philosophie von damals gab dann die richtige Antwort zur Problemlösung, denn durch die „angenäherte“ Maßstabsgröße in der Miniaturisierung konnte die Harmonie mit den weiteren Modelltypen jener Jahre erreicht werden. So wird dieser Volvo F89 erstmals nach über zwei Jahrzehnten der präzisionsmaßstäblichen Umsetzung aller Neuheiten wieder im „angenäherten Maßstab 1:90“ realisiert!“

DE vraag is nu wat daarvan terecht is gekomen.

Om een beetje richting een antwoord te komen heb ik het model maar eens naast dat voormalige Albedo- en nu RK model gezet. Ter vergelijking heb ik ook nog een tekening van Tekno aangepast naar 1/87 en er tussen gezet. Wat blijkt (zonder precies op de tienden van millimeters te kijken):

 • Het Wiking-model van de F89 is qua cabinehoogte en breedte nagenoeg gelijk aan de ‚oude’ van Albedo en dat klopt ook met de tekening, maar in de lengte is het zo’n twee millimeter korter! Dat kun je in zij-aanzicht goed zien als je net achter het spatbord kijkt.
 • De cabine staat wat lager op de wielen, waardoor het geheel wat minder hoog lijkt. De bumper van de Wiking komt overigens meer in de goede richting dan die van Albedo/RK.
 • Het blijkt uit het vooraanzicht dat de grille van zowel het Wiking- als het Albedo/RK-model niet klopt; die van Wiking is te smal, die van Albedo/RK weer net even te breed.

Wiking Volvo F89 02Wiking Volvo F89 03

Eigenlijk moet je concluderen dat het verhaal van Wiking niet echt opgaat qua maatvoering. Een iets te korte cabine is daarvoor toch niet voldoende als de andere maten vrijwel kloppen. Zou het meer van doen hebben met de grotere eenvoud waarin dit model weer gemaakt is: geen apart ingezette koplampen, eenvoudig, niet doorbroken chassis (met een wel heel ‘zielig’ motorblokje erin) bijvoorbeeld?

Wiking Volvo F89 04Wiking Volvo F89 05

D’r zitten wel wat meer dingen op waar je aanmerkingen op kunt maken, dat neemt niet weg dat het een aardig model dat eigenlijk heel goed past en niet alleen bij Wiking-modellen.

0 gedachten over “Is Wikings Volvo F89 nu 1/90 of 1/87?

 • Jammer dat de schotel een groot gat is.
  Dan zijn de herpa uitvoeringen toch wat beter om te zien.
  Maar dat is mijn mening

 • Eigenlijk vind ik alle vrachtwagenversies van Wiking ‘net niet’ als ik het vergelijk met Herpa… wielen, kleuren, afwerking, lampen, spiegels

  En wat betreft personenauto’s zit men met de prijsstelling wat hoog in de boom, ook weer vergeleken met Herpa.

 • Bovenstaand bewijst maar weer hoe persoonlijk de verzamelsmaak is.
  Ik vind nl Herpa vrij karakterloos en ik vind zelf Wiking’s Volvo een aanwinst. `Net als de meeste heruitgegeven Wiking vracht- en personenwagens. Het zal wel te maken hebben waar je mee bent opgegroeid. Toen ik kind was, was Wiking een van de weinige aanbieders van modellen in 1 op 87/90 .
  Maar bovenaan staan zonder twijfel de Artitec en Brekina DAF’s.

 • Pim van Leeuwen zegt:

  Daar komt nog eens bij dat het een impressie blijft van het origineel! 100% haal je toch nooit….
  En, je ogen zien kleine voorwerpen anders als grote, dat is bijv. ook iets waar ze bij Wiking rekening mee houden.
  Kleur is ook nog zoiets, maar dat valt niet binnen deze discussie.

 • We wachten gewoon tot er iemand komt die wel een goede maakt. Nu moet je eigenlijk 2 modellen combineren om er 1 te krijgen met een grille die het net niet is. Ik vind de Wiking vooral tegenvallen door de veel te hoge grille. Daardoor zijn de verhoudingen zoek.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.