Bredere opzet Modelbouwdag 2014

De oplettende lezer zal in het stukje dat Arie van Urk schreef over de Modelbouwdag van 2013 hebben kunnen lezen dat we die dag, behalve ontzettend hebben genoten, ook onze gedachten hebben laten gaan over hoe we nog meer mensen binnen onze club deelgenoot kunnen maken van deze gezellige dag, die geheel in het teken staat van onze hobby.
In datzelfde stukje gaf Arie ook al aan dat ik hier in de loop van 2014 wat meer over zou vertellen, dus doe ik dat bij deze.

Zoals gezegd de jaarlijkse Modelbouwdag wordt door alle deelnemers als heel gezellig ervaren. Je ontmoet hier de mensen met hun modellen of misschien wel de mensen achter de modellen. Vaak hoor ik: De modellen had ik in Bennie’s Beursberichten al wel eens gezien, maar hier ontmoet ik degenen die ze hebben gemaakt.

Wat mij dan gelijk brengt bij een ander punt waar ik me toch iedere keer weer enigszins over verbaas. Dat Bennie iedere keer weer mensen bij de fototafel krijgt die we dan helaas op de Modelbouwdag moeten missen…

Meer mensen deelgenoot maken van ons enthousiasme voor de HO-modelauto, dat is wat we willen. En dan niet zozeer meer bezoekers genereren, maar meer deelnemers.

Dat zouden dus, zoals ik hierboven aangaf, ALLEN die hun kunstwerken presenteren in Bennie’s Beursberichten kunnen zijn. Maar, en dat is dan een geheel andere categorie, ook de VERZAMELAARS…

Op die bewuste Modelbouwdag in 2013 werd het idee geboren om ook de verzamelaar ruimte te geven om hun collectie of een gedeelte daarvan te laten zien of beter nog: te presenteren.

We dachten dat het misschien leuk zou zijn dat iemand die enthousiast HO-Modellen verzamelt dit ook wel eens wil laten zien. En nu is het eigenlijk niet de bedoeling om hier met een lading stapelbakken aan te komen, maar om je verzameling of een deel daarvan op een leuke, creatieve wijze te presenteren. Een Duits spreekwoord zegt: “In die Beschränkung zeigt sich der Meister”, vrij vertaald De Meester laat zich zien in de Kunst van het weglaten of nog anders gezegd: het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

De Modelbouwdag 2014 wordt dit jaar gehouden op zaterdag 27 september in ons eigen “clubgebouw” ‘Het Hart’ in Eefde.
Het duurt dus nog wel even voor het zover is, maar laat je gedachten er eens over gaan. Misschien is dit een aanleiding om weer eens met heel andere ogen naar je eigen verzameling te kijken. Mocht je er niet uitkomen en toch heel graag mee willen doen, zou je bijvoorbeeld gewoon een top 20 kunnen maken van je modellen en dat proberen te omschrijven. Dit kan dan weer een hele leuke insteek zijn voor een gesprek met een medeverzamelaar. Of anders, doe een oproep op ons forum.
Nadere bijzonderheden over deze Modelbouwdag volgen via ons clubblad en de website, waar dan ook een opgaveformulier te vinden zal zijn.
Dus blijf regelmatig de site bezoeken om niet alleen op de hoogte te blijven van het nieuws rond de Modelbouwdag, maar van al het nieuws over onze HObby.

Ben Veerbeek

0 gedachten over “Bredere opzet Modelbouwdag 2014

 • Leuk, ik heb nu al weer zin in deze gezellige dag.
  Moet nog wel wat projecten afmaken maar heb ook nog even de tijd.

 • Zeker waar, dat over kwaliteit boven kwantiteit.
  Maar ook… De kwaliteit is af te meten aan het plezier van de bouwer.
  Dus ook minder perfecte modellen kunnen een hoge kwaliteit hebben.
  Dat zie je dan weer aan het enthousiasme van de bouwer.

 • Maar het moet voor iedereen toegankelijk zijn. Kwaliteit is voor iedereen anders. Ik bouw na ruim 20 jaar ook anders dan toen ik begon. Het mag volgens mij niet zo zijn dat leden niet (durven? te) komen. Het leukste deel van de modelbouwdag is juist dat je tips en trucs van andere modelbouwers kan uitwisselen. Volgens mij kunnen ook verzamelaars van elkaar leren.
  Zijn er veel leden die zowel bouwen als verzamelen?

 • Volgens mij wordt er wat anders bedoeld dan waar de kwaliteitsdiscussie nu over gaat.
  Zoals ik het lees: kom niet met een doos vol modellen die toevallig bij elkaar in die doos zitten maar kies modellen die bv bij elkaar passen of een verhaal vertellen. Of waar je zelf een verhaal bij hebt. Oftewel je hebt nagedacht waarom je die modellen mee genomen hebt en niet andere. Welke keus je ook maakt, je keuze is met liefde gemaakt.
  Zoals Arnold zegt, ieder lid is welkom. Het gaat niet om het perfecte model. Ik kijk graag naar modellen waar ik de liefde van de bouwer voor dat model in terug zie. En of die modellen nu met de hand geverfd zijn of gespoten maakt dan niet uit. En als je dan met elkaar praat krijg je vanzelf weer leuke gesprekken. Of zoals Cor het zegt, je ziet het enthousiasme van de bouwer.
  Voor de twijfelaars: ik zou zeggen schroom niet om te komen, hoe meer zielen, des te meer plezier.
  @Arnold: ik verzamel en bouw.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.