BP- en verwante bedrijven in model, deel 1

Verder maar in de serie over modellen van oliemaatschappijen met het van oorsprong British Petroleum, kort dus BP. Dat heeft een geschiedenis van ruim 100 jaar, opgericht nadat ze begin van de vorige eeuw van de toenmalige sjah van Perzië toestemming hadden gekregen in dat land naar olie te mogen boren. Die hele geschiedenis ga ik hier niet uit de doeken doen; ik zal me nu beperken tot de mededeling dat het bedrijf momenteel na diverse overnames en een fusie met het Amerikaanse AMOCO (op die verwante bedrijven kom ik nog terug) tot de grootste olieproducenten in de wereld behoort. Het gaat me nu eenmaal om de vele, verschillende modellen.

Veel fabrikanten van H0-modellen zijn Duits en dat heeft er toe geleid dat ook de meeste modellen op Duitse voorbeelden georiënteerd zijn. In de jaren ’50 en ’60 waren de auto’s daar vooral groen met gele accenten, daarom maar eerst modellen uit die tijd te beginnen met Wiking. Hierboven staat al een afbeelding die daar op wijst en die afbeelding staat op een doos met vier Wiking-modellen die door de Duitse Post Museums Shop is uitgebracht.

Wiking heeft zelf ook eens een set met een drietal oude types uitgebracht, op die set zelf kom ik nog terug, waarbij deze Mercedes-Benz L5000 tankwagen:

Bij de Post Museums Shop (verder PMS) verscheen vrij recent nog en daarom vaak in verbeterde vorm een hele reeks Wiking-modellen zoals deze Henschel HS100 tankwagen:

Een Büssing 8000 met tankoplegger kon natuurlijk niet ontbreken:

Een beetje apart want alleen als lading op een wagon van Fleischmann was deze Nüssing 8000 tankwagen te vinden (met groene velgen):

Weer terug bij PMS met een MB Pullmann met oplegger  ……

….. en deze fraaie Krupp met dezelfde tankoplegger …..

…… en dan ook nog een reeks MA-trekkers met wat oudere typen tankopleggers:

Dat oude enkelas opleggertje was er daarna ook met deze Magirus-Deutz trekker:

Dit deel met de ‘groene’ Wiking-modellen sluit ik af met wat nog als een Roskopf-model moet worden aangemerkt, maar wat direct na de overname van dat merk door Wiking is uitgebracht en daarom hier wel bij past: Büssing BS16 met tankoplegger

In het volgende deel modellen van ook andere fabrikanten in de vroegere groene BP-uitvoering.

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.