BP- en verwante bedrijven, deel 9

Voortzetting eigenlijk van deel 8 met meer Gasolin-modellen naar voorbeelden uit de jaren 50 en 60, na de Wiking-modellen nu uiteraard de Brekina-modellen met om te beginnen de al weer vrij zeldzame grote Kaelble combinatie met wat tanks in de laadbakken:

Brekina maakte ook deze set met drie VW T1-modellen in speciale verpakking:

De voorbeelden mogen dan uit de jaren ’50 stammen, de modellen zijn nog recent:

Nog een combinatie naar oud voorbeeld, een Lanz met aanhanger die “Motanol” onder de aandacht brengt en dat is het merk motorolie van Gasolin:

Als model al weer wat langer geleden gemaakt: Unimog met aanhanger met opzettank

Uiteraard zijn er ook de tankwagens, zoals deze MB ‘Haubers” met tankoplegger …..

….. of de Krupp ‘Hauber’ met tankoplegger:

De VW T1 Pick-Up was een model exclusief voor Hünerbein, de MAN met opzettank komt uit een set ’35 Jahre Brekina’ met drie modellen en de Opel Rekord is een vrij recent seriemodel:

Borgward met opzettank en Henschel met tankoplegger:

Een wat aparte Henschel combinatie waarmee kennelijk drijfgas werd vervoerd:

Ook van Brekina waren deze twee speciale modellen geinspireerd door de promotie van Motanol met reclamebord:

Ook van BUB waren er modellen van Gasolin in metaal zoals de Mercedes L6600 tankwagen en de Magirus-Deutz S6500 als gesloten bakwagen:

Epoche maakte een aantal modellen op basis van de verschillende Tempo bestelwagens:

Van Busch is kennelijk alleen dit model van de DKW 3=6 verschenen:

Om dit Gasolin-verhaal af te sluiten toch even aandacht voor de kits van tankstations die er waren of nog zijn. Het al lang weer vergeten merk Vau-Pe uit het zuiden van Duitsland maakte al in de jaren ’50, zie ook de ‘unverglaste’ automodellen, dit kitje van een Gasolin tankstation dat nog van hout is gemaakt:

Vau-Pe wordt ook genoemd als fabrikant van deze bouwkit “Tankstelle” die men in later jaren in opdracht van de firma zelf schijnt te hebben gemaakt, wel in kunststof:

Heel apart is zeker deze oude kit van Pola dat in de serie Szenorama met deze ‘Tankstelle mit Auto-Reparatur” een set leverde met naast de gebouwtjes een grondplaat met …..

….. daarin meegegoten automodellen; het geheel moest dan wel zelf even van kleur worden voorzien:

Het meest recent is het tankstation Brandshof naar het voorbeeld uit Hamburg dat Faller heeft gemaakt; deze kit geeft de vroegere situatie weer; het gebouw is inmiddels weer geheel in oude staat hersteld en heeft nu een ware cultstatus als pleisterplaats voor liefhebbers van old-timers:

Zoals gezegd was Gasolin in Duitse handen, ik ga hier niet uitleggen hoe dat precies allemaal in elkaar stak maar na verloop van enige tijd kwam het merk in dezelfde handen die ook het misschien wel meest bekende Duitse benzinemerk ARAL voerden. Dat leidde er toe dat het merk Gasolin in 1971 werd opgeheven en opging in ARAL. ARAL op zijn beurt is sinds 2002 geheel in handen van BP, wat overigens (nog?) niet heeft geleid tot het vervangen van het merk ARAL. Dat ARAL nu deel is van BP is wel een mooie reden ook de ARAL-modellen de revue te laten passeren te beginnen in het volgende deel.

(terug naar deel 8)

Eén gedachte over & ldquo; BP- en verwante bedrijven, deel 9 & rdquo;

  • Jan, als je nu met Aral begint, kunnen we nog wat interessante bijdragen hier lezen. Succes met het vervolg en vooral het uitzoeken.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.