BP en verwante bedrijven, deel 16

Rond 1900 startte C.C. Wakefield een bedrijfje in hoogwaardige smeerolie voor de zich steeds verder ontwikkelende machines, waar ook al gauw automobielen en vliegtuigen bij gingen horen. Die oliën werden verkocht onder de naam Castrol, de naam die tot op heden is behouden. Het merk werd en is nog zo bekend omdat het zich vooral op een slimme manier met snelle auto’s en dus autosport associeerde tot en met sponsoring van raceteams aan toe.  Nadat het Engelse Burmah nog eigenaar is geweest is het op zich beroemde merk sinds 2000 onderdeel van BP. Modellen bleven ook niet uit al bleef dat bij H0-modellen lange tijd uit. Pas de laatste jaren zijn er dankzij de Duitse verkoopmaatschappij modellen van vooral Duitse fabrikanten, zeg maar in de slipstream van de ARAL-modellen. De meeste zijn er van Brekina met als eerste een leuke BMW Dixi = Austin Seven:

Uiteraard ook wat VW Transporters ……

….. en een tweetal heel aardige vrachtwagens:

Erg leuk is het modelletje van de Mini Van:

Ook van Busch zijn er een paar modellen geweest, zoasl deze Messerschmift ……

en deze twee bestelwagens:

Schuco leverde deze set van vier met een model van MB L319 bestelwagen:

En in de Piccolo-serie dit aardige model van de Ford Transit:

Het merk Castrol komt veel voor bij modellen van racewagens van eenvoudige toerwagens tot F1-wagens. Het heeft weinig zin die allemaal te laten zien, daarom plaatsvervangend voor al die modellen alleen deze MAN racetransporter van het Audi Tema Phoenix uit de DTM, gemaakt door Schuco,  en het bijzondere model van de MAN racetruck van Hahn Racing gemaakt door Rietze:

Zijn er dan niet meer moderne trucks. Nauwelijks, van AWM was er alleen deze Actros met oplegger die voor de Syntruck-olie promotie maakte:

Van Herpa is er eigenlijk niets of je zou er deze speciale promo van MAN Trucks uit 2011 kunnen rekenen omdat er zo nadrukkelijk Castrol als sponsor op staat:

Ietwat moderne trucks zijn er nog wel geweest van  zoals deze diecast Volvo FH met tanktrailer uit de verzamelserie van Fabbri-Italeri ……

En deze ook diecast Scania R met tankoplegger van Guisval:

Het Duitse marketingbureau van Castrol heeft zelf een aantal van de goedkopere diecastmodellen in blisters laten maken

Of die ook wat te maken hebben gehad met de huidige modellen van Majorette is goed mogelijk:

 

Zo, dit was het laatste deel. Voorlopig heb ik weer even genoeg van brandstofbedrijven. Eens kijken waarover ook eens wat te publiceren valt.

(terug naar deel 15)

0 gedachten over “BP en verwante bedrijven, deel 16

  • Dank je wel Jan voor weer een informatieve en interessante serie van ‘brandstofbedrijven’! Shell vond ik leuk, mede ook omdat ik ooit bij Shell Agro ben begonnen, dus niet in de ‘olie’. Tegenwoordig heb ik meer met het groen van BP….

    PS. ik heb wel een ideetje waar ook wat over te publiceren valt ;-).

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.