Berichten van de Spielwarenmesse, update zaterdag: foto’s

WK 5 Messebeeld

U ziet, de opbouw voor de Spielwarenmesse bij Herpa is al bijna klaar. Woensdag gaat het officieel beginnen. Wat er dan nog te berichten valt gaan Bennie en ik onder dit kopje meedelen. Overigens is er altijd al veel te vinden op de websites en tegenwoordig ook facebookpages van de diverse fabrikanten, maar wie weet kunnen we daar nog wel wat aan toevoegen. Hou de ‘updates’ in de gaten!

Wiking laat inderdaad op de website al zien wat er aan MB Arocs, MAN TGX E6 en nieuwe containers komt, maar er komt ook een model van de oer-Mini bijvoorbeeld, van de Claas Arion 640 tractor en een tweetal Lemken eggen (Zirkon 12 en Heliodor voor de kenners).

Bij Motorart staat inderdaad de nieuwe FM als 3-as trekker met voorloopas en het eigen promotiemodel 2015 heeft toch de nieuwe FH4 als trekker en niet de oude die ze eerder lieten zien.

Holland-Oto showde al wel een paar NL-modellen als diecastmodel en WSI heeft toch de Scania R geupdate naar de actuele Streamline-serie.

Wie zich mocht afvragen of de nieuwe Renault truck in model komt: jawel er is al een diecastmodel van de T-serie gemaakt door Éligor, waarschijnlijk te vinden via de Merchandiseshop van Renault.

De Porsches en Ferrari 458 van Schuco staan al in de reactie, daar valt niks aan toe te voegen behalve dan dat je die natuurlijk ook op de website van Schuco kunt bekijken. En de Boxster en Cayman komen nog wel.

Bij Artitec staan de bekende DAF’s inclusief de Frans Maas en de nieuwe ladingen en de Chevroletjes in de vitrine. Wat er nog aangekondigd is hebben we al vermeld. Wie gehoopt had nieuwe ontwikkelingen op het thema DAF te vinden moeten we teleurstellen; pas later dit jaar komt er weer wat op dat gebied (DAF met andere wielbasis bv. voor wat andere toch ook weer interessante opbouwen).

De brandweerwagens van Heico zien er absoluut perfect uit, voor de liefhebbers zeker de moeite waard.

Herpa bevestigt dat de nieuwe DAF XF in het 2e halfjaar komt. Leuk nieuwtje: 2CV met ‘rugzakje’, buiten de gefacelifte Audi Q7 is er verder niet veel te zien op de nu relatief kleine stand van Herpa.

Interessant verder: van Tonkin Europe komt een ‘kraantje’ wat in hun taal betekent dat er een model in 1|87 komt! Merk mogen we niet bekend maken, dat zou de lieve heer niet goed vinden……….

We hebben aardig wat foto’s gemaakt, hier een overizicht van de meest interessante:

WK 5 Messe Artitec 1

De DAF met ‘ronde’ huif Frans Maas van Artitec en de volgende ladingen…..

WK 5 Messe Artitec 2WK 5 Messe Artitec 3

En de aangekondigde varianten in overzicht; later komen ‘echte’ varianten want DAF’s met andere wielbasis en opbouwen denk kipper, ladderwagen etc.

WK 5 Messe Artitec 4

Leuk diorama van Artitec:

WK 5 Messe Artitec 5

Een eerste test van de nieuwe MB van Brekina:

WK 5 Messe Brekina

Verder komen er voorlopig geen nieuwe DAF-modellen en ook geen Starmada-modellen. Er schijnen veel problemen te zijn met de Chinese producenten, de oplages van Brekina zijn algemeen te beperkt en worden verschoven voor andere, meer ‘profitable’ opdrachten. En een zwakkere Euro helpt ook al niet.

DE mooie Unimogs van Busch:

WK 5 Messe BuschWK 5 Messe Busch 2

Leuke modellen van de Italiaanse kleinseriefabrikant Co.Met:

WK 5 Messe CoMet 1WK 5 Messe CoMet 2WK 5 Messe CoMet 3

H0-modellen van Éligor met de Renault T460:

WK 5 Messe Eligor

Herpa nieuwtjes:

WK 5 Messe Herpa 1WK 5 Messe Herpa 2WK 5 Messe Herpa 3WK 5 Messe Herpa 4WK 5 Messe Herpa 5

En ja, er komt nog een Nooteboom van Herpa!

Paar nieuwe modellen van Holland-Oto, het model van de nieuwe DAF is er in een mooie uitvoering van “Waberer” helaas was de foto niet goed:

WK 5 Messe Holland-Oto

Nog meer Italiaans kleinseriewerk: IV Model

WK 5 Messe IV Modelli

DE aangekondigde Gräf & Stift ook bij Liliput:

WK 5 Messe Liliput

Deze 1/87-modellen staan er bij Minichamps:

WK 5 Messe MinichampsWK 5 Messe Minichamps 2

Klassiek speciaal transport bij Preiser en een tractor met mestspreider en ‘mest’:

WK 5 Messe Preiser 1WK 5 Messe Preiser 2

Mooi werk van REE: Kangourou-systeem, opleggers en nieuwe opbouwen voor de Panhard Movic:

WK 5 Messe REE 1WK 5 Messe REE 2WK 5 Messe REE 3

Meer Frans nieuws, dit keer van SAI:

WK 5 Messe SAI 1WK 5 Messe SAI 2WK 5 Messe SAI 3WK 5 Messe SAI 4

Porsches en Ferrari’s van Schuco:

WK 5 Messe SchucoWK 5 Messe Schuco 2

Prototypes voor VK bussen:

WK 5 Messe VK

Erg leuk nieuws van Weinert met o.a. mooie wieltjes:

WK 5 Messe Weinert

De ‘Silberlinge” van Wiking ogen al goed:

WK 5 Messe Wiking 1

Nieuwe Scania Streamline is er van WSI (zo zien ze er ongelakt uit):

WK 5 Messe WSI 1

Zo krijgt u een indruk van de grootte van de door NZG aangekondigde havenkraan:

WK 5 NZG

DE nieuwe 1/87-modellen van Oxford Diecast:

WK 5 Oxford Diecast

De nieuwe 1/87-modellen die zijn aangekondigd door Siku:

WK 5 Siku

Nog wat scans uit de catalogus van WSI, dit zijn recente modellen die gemaakt zijn:

WK 5 Messe WSI 2 WK 5 Messe WSI 3

En om het hoekje ook nog een Liebherr kraan:

WK 5 Messe WSI 4

Ook nog wat pagina’s uit de aankondigingen van SAI met nieuwe modellen, nieuwe eigen varianten en gewone seriemodellen:

WK 5 Messe SAI 5WK 5 Messe SAI 6 WK 5 Messe SAI 7 WK 5 Messe SAI 8WK 5 Messe SAI 9

Tot zover ………

0 gedachten over “Berichten van de Spielwarenmesse, update zaterdag: foto’s

 • Ik kan niet wachten. Ik zal gedurende de dagen steeds weer kijken en het nieuws volgen. Succes heren en veel plezier!
  Wandelschoenen aan?

 • Veel succes, ik zit op het puntje van m’n stoel om jullie nieuwtjes te gaan volgen ! Deze periode is altijd weer een hoogtepunt voor een modelbouwer, tijd om m’n aankoopplanning voor het nieuwe jaar te gaan maken 😉

  Frank, ik denk dat jij heel blij gaat worden van het Schuco nieuws (mompelt iets over 991 Targa en Cabrio, en 918 spyder)

 • Dat zou wel heel erg mooi zijn, Erik-Jan. Maar ik ben nog steeds in afwachting van de Boxster 981 en de Cayman 981 van de aankondiging van vorig jaar.

 • Ook ik zit er helemaal klaar voor…Veel (wandel) plezier in Nürnberg! Laat alles maar komen. Ben vooral benieuwd naar de DAF XF 106.

  Gr. Sander

 • ik zag op een Italiaanse modelbouwsite ook een fotootje van een rode Citroen Eend met zo’n karakteristieke kofferbak-bak van Herpa 😉

 • M.b.t. het nieuws van Schuco (aangekondigd als “NEUHEITEN I 2015”, dus waarschijnlijk volgt er nog meer?):

  Ik vraag me af of de Ferrari 458 Italia en Speciale alleen een blauw/witte streep over de body zal inhouden, of dat er – zoals in werkelijkheid – ook andere bumpers op zitten.

  De Porsche 918 Spyder en “Salzburg Design” zal wel alleen een bedrukkingsvariant zijn (de laatste in ieder geval wel met een gesloten dak dan).

  Wat betreft de Allgaier en Porsche Diesel tractoren kan het volgens mij nooit zo zijn dat een Porsche Junior uit dezelfde mal komt als het voorganger (oorspronkelijke ontwerp) Allgaier Standard; van beide als je in oplopende grootte (aantal cilinder) een Junior, Standard, Super en Master. Deze typen werden modulair opgebouwd met veel dezelfde componenten.
  Van de Porsche Junior kennen we al het perfecte model van Busch. Van het merk Allgaier had Wiking vroeger overigens een gedreven (aangedreven via de aandrijfas!) een-as aanhangwagen.

 • De Porsche/Allgaier tractoren zijn al eerder geleverd aan Märklin:

  Vanwaar mijn interesse?

  Dit ben (begin jaren 1970) ik op de Porsche Diesel Junior van mijn opa.

 • Dit wordt de Herpa eend met kofferbak:

  Foto van de volgende site:
  [link]http://metall87.bayreuth-guide.de/[/link]
  Vanaf 8 feb. weer een volledig overzicht.

 • Volgens mo87.de is er ook nieuws in de catalogus van Spark.
  Dit is niet op de beurs te zien.
  Veel Porsche’s en de Le Mans winnaar van 2014 (Audi).
  Wat Porsche betreft: eindelijk een Porsche 936/77 (#4 Martini Sieger Le Mans 1977). Die was er alleen nog als Schuco Piccolo (en een 936/78 Ferrero model).

 • Raar dat Schuco op de recent bijgewerkte site gemanipuleerde 1:1 plaatjes bij de Edition 1:87 modellen toont van de nieuwe Porsche’s en Ferrari’s, terwijl er op de beurs al gewoon (pré-serie?)modellen te zien zijn. Dan hadden ze toch al 1/87 foto’s op de site kunnen zetten?

  Is de getoonde camper van Siku wel 1:87? Deze lijkt mij groter. Hij komt in de Siku Superserie met art.nr 1671.

 • De foto’s van Schuco worden ruim voor de Messe gemaakt voor de catalogus en die foto’s komen dan ook op de website. DE modellen zelf komen vaak pas vlak voor of op de Messe aan.

  Die Camper van Siku is te groot, maar dat ding stond nogal in de weg dus…

 • Veel en leuk nieuws dus weer. Igra heeft een verstopt nieuwtje met het uitbrengen van een zwaardere Saviem SM8. Jammer vind ik wel de prijskaartjes die aan Franse en Italiaanse kleinseries zoals van SAI en Co.Met hangen: 50 euro voor een besteller tot ruim 100 euro voor een vrachtwagen is geen uitzondering. Het is er allemaal wel, alleen niet betaalbaar tenzij je handig bent met kitjes.

 • Jan, ik zie dat je weer bent uitgerust. Een leuke greep uit het 2015 nieuws!
  by the way, het historisch zwaartransport was te zien bij Auhagen.
  Bennie

 • Jan en Bennie, bedankt voor het nieuws vanaf de Messe!
  Ik ben blij met de aangekondigde landbouwmodellen. Een eg en een ander grondbewerkingswerktuig (Wiking), een aardappelrooier (ook al is ie van Siku). De eerste bietenrooier was ook van Siku en dat heeft toch ook weer andere(n) geinspireerd zoals MO-Miniatur. Dus wie weet gebeurt dat ook met de aardappelrooier…

 • ik ben benieuwd of de Herpa eend-met-kofferbak nu met open of gesloten dak wordt geleverd, ik zie beide varianten op de foto’s 😉

 • zojuist lees ik op MO87 dat er een Wiesmann Roadster uitkomt in onze schaal, geleverd door BoS (Best of Show, nog nooit van gehoord..)

  gaat leuk passen in m’n BMW dealerschapdiorama 😉

 • Als verzamelaar van eendjes ben ik natuurlijk een gelukkig man. Herpa zal wel weer een heel scala aan kleur varianten uitbrengen van de eend met kofferbak. Kan de verzameling gewoon weer verder worden uitgebreid.

  Gr. Sybran

 • Als ik het goed begrepen heb zijn alle merken van Modelcarworld (= NEO, PremClass, White Box en BoS) het volgende jaar niet meer op de Messe te vinden. Het vaderlandse Replicars (de basis van NEO)wordt naar verluidt zelfs gesloten. Van NEO en BUB komen geen 1/87-modellen meer, die komen nu alleen nog wel onder de merknaam BoS.

 • Ik was nooit zo overtuigd van de kwaliteiten van alle modellen van NEO. Een aantal hoogstandjes (Saab cabrio, de Capri) hebben m’n vitrinekast gehaald, het merendeel was toch te grofstoffelijk in raamstijlen en/of bumperpartijen.

  Die Wiesmann is meer dan welkom 😉

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.