We gaan verder met de volgende drie rijen in verzamelbak 20.
Op een gegeven moment kregen door mij (om)gebouwde modelvrachtwagens zonder concreet voorbeeld allemaal dezelfde kleur. Hoe dat gekomen is weet ik niet meer, maar door de jaren zijn er enkele tientallen in het groen met rood in mijn verzameling opgenomen. De modelauto’s hebben door deze kleurcombinatie (RAL 6011 en RAL 3000) wel een Duits uiterlijk, maar wees eerlijk, de meeste modelvrachtauto’s in HO hebben nu eenmaal vaak Duitse voorbeelden.
Zo ook de Mercedes-Benz L6600 op deze foto. Deze Mercedes-Benz was het topmodel in de eerste helft van de jaren ’50. Deze zogenaamde ‘Schwerlastwagen’ was nog gebaseerd op de 5 ton’s Mercedes-Benz vrachtwagens van kort voor en na de tweede wereldoorlog. De L6600 had een laadvermogen van 6,5 ton en een motorvermogen van 135 pk. Met deze waarden deed Mercedes-Benz dan wel niet mee in de topklasse van het Duitse transport (Büssing 8000 180 pk, Krupp Titan 210 pk), maar had met de L6600 toch behoorlijk succes.
In de jaren ’50 was het vaak nog zo, dat vrachtwagens nog universeel ingezet werden en speciale voertuigen nog niet wijdverbreid waren. Voor speciaal transport werden gewone vrachtwagens ingezet, waarbij de lading nogal eens avontuurlijk geladen werd. Mijn Mercedes-Benz L6600, overigens een alleen overgespoten Wiking- model, maar wel met wielen van Weinert, trekt hier een dieplader. Deze kan zo ook speciale transporten uitvoeren. De dieplader komt volgens mij van S.E.S Modelltec.
Omdat ik toentertijd, zoals ik het vorige deel al schreef, van elke nieuw uitgekomen modelvrachtwagen een exemplaar wilde hebben, is deze Mercedes-Benz ladderwagen van Brekina in mijn verzameling gekomen. Ik heb niet zoveel met brandweerwagens, maar voor de kenners is dit een Mercedes-Benz L311 Drehleiter.
Zoals u in deel 12 al gezien hebt, staan er in deze verzamelbak meerdere modelvrachtwagens in de toenmalige Schenker kleuren. De kleurcombinatie lichtgroen met geel stond mij wel aan. Toen ik een Kibri-vrachtwagen in Schenker kleuren had gekocht, was ik blij verrast met een uitgebreide watertransferset die in het doosje was bijgevoegd. Hiermee konden meerdere vrachtwagens van opschriften worden voorzien. Het was zelfs mogelijk verschillende Duitse vestigingen op de vrachtwagen weer te geven.
Het eerste model in Schenker kleuren wat ik hier voorstel is een Mercedes-Benz NG met dagcabine en erachter een twee-as huifoplegger. Niet echt een spannende combinatie. De trekker is een standaard Herpa-model en de oplegger is van een as ontdaan, waarbij ook de spatborden zijn aangepast. Het meest opvallende aan dit model is misschien wel het groen wat het hele model, op de huif na, kleurt.
Volgens mij is het volgende model van jongere datum en per ongeluk, na op een tentoonstelling gestaan te hebben, in deze verzamelbak terecht gekomen. Het betreft hier wederom een modelvrachtwagen in de groen-rode kleuren.
Eigenlijk is dit best een interessant model, want het staat op een speciaal chassis. Herpa heeft ooit, en maar kort, een Mercedes-Benz NG met volledig luchtgeveerd chassis uitgebracht. In eerste instantie zat dit mooi gedetailleerde chassis onder een doorzichtige Mercedes-Benz NG bakwagen, speciaal gemaakt voor Mercedes-Benz. Later bracht Herpa nog het Ducolux-model met dit chassis uit, waarover u ook in deel 3 van deze serie heeft kunnen lezen. Herpa heeft ook nog even dit chassis als losse onderdelen verkocht en een ervan zit onder de hier afgebeelde Mercedes-Benz SK Powerliner. Het chassis heeft bij mij kleinere wielen gekregen en de lage laadvloer is ontstaan uit styreen materiaal. De laadkraan stamt weer van Herpa en de grote kast onder de laadvloer van Preiser. Al met al is er een best interessante vrachtwagen ontstaan in mijn ogen.
In de tijd dat deze verzamelbak werd gevuld, viel het ijzeren gordijn. Ineens storten westerse modelautofabrikanten zich op Oost-Europese voorbeelden en zo verschenen er Trabantjes, Wartburg’s, Robur’s en Tatra’s in HO. Igra was van origine een Oost-Europese modelautofabrikant die ineens ook modelauto’s op de westerse markt ging aanbieden. Een van de modellen was de Liaz 100 die Igra als bakwagen en als trekker voor verschillende opleggers op de markt bracht. Ik kocht een losse trekker en hing er een Herpa huifoplegger achter. Deze huifoplegger kreeg van mij wel andere spatborden, zoals deze bij veel Tsjechische opleggers te zien waren. Ook de kleurstelling kwam bij de voorbeelden van deze combinaties veelvuldig voor.
Rietze maakte in die tijd een model van de zwaarste Ford Cargo welk voorbeeld een Cummins dieselmotor van 280 pk bezat. Echt populair is de zware Ford Cargo nooit geworden, want door de kleine cabine vond deze maar weinig liefhebbers. Toch leek het mij leuk om een grote combinatie met Ford Cargo cabine te bouwen (in HO kan dat ongestraft!). Basis vormde de cabine van Rietze en ook het voorste deel van het chassis. De rest van het model komt uit een kit van Kibri. Wel is het chassis van het Kibri-model in lengte aangepast en aan het Cargo chassis gelijmd. Ook de achteras van het Kibri-model is aangepast zodat de wielen van Rietze er onder konden. Door mijn voorraad Schenker decals is ook dit model in opvallend groen met geel gelakt.
De hier afgebeelde Magirus Deutz Mercur is ook in de verzameling opgenomen omdat ik nu eenmaal van elk nieuw vrachtwagenmodel er een wilde hebben (zie ook bij de ladderwagen). Leuk is, dat Brekina de grote drie-as aanhanger heeft aangepast tot een korte oplegger en deze achter een middenklasse Magirus-Deutz heeft gehangen. Eigenlijk kan deze combinatie ook worden geplaatst in de tijd, dat de Duitse Verkeersminister het wegtransportwezen terroriseerde, zoals toenmalige transportondernemers dat voelden.
In de serie DMC decals verscheen zomaar een decalset om een vrachtauto van het Reuverse Dick Spronk na te bouwen. Dick Spronk reed met niet al te opvallende vrachtwagens en toch vond DMC het interessant genoeg om er een decalset van uit te brengen. Op de voorbeeldfoto stond een DAF FT2800 met drie-as huifoplegger afgebeeld en die heb ik dan ook maar uit Herpa-delen zo samengesteld. De kleurcombinatie was ook niet moeilijk te lakken.
Foto Koos Spronk BV Int. Transport
Oprichter Dick Spronk is in 2015 overleden. Het transportbedrijf was toen al door zijn zoon Koos overgenomen. Koos Spronk is tegenwoordig gevestigd in Swalmen, al staat er nog steeds Reuver op de vrachtwagens. Het uiterlijk van de tegenwoordige trucks is gebaseerd op de opvallende demokleuren van een Volvo F12 Globetrotter uit de 80’er jaren.
Het hier afgebeelde Schenker model is gewoon zo gekocht, maar is wel met wat likjes lak verder gedetailleerd. Zoals velen van u weten maakt het interieur van Herpa’s MAN F90 deel uit van de cabinebodem en daaraan zit ook een deel van de spatborden. Gevolg is, dat dat deel van de spatborden dezelfde kleur als het interieur heeft, en dat is vaak zwart. Bij dit model was de rest van de spatbordpartij en de voorbumper wel groen en met die zwart stukjes vond ik dat maar niets. Ik heb die stukjes spatbord, en gelijk ook maar de voorgrille groen gelakt. Toen ik toch bezig was zijn gelijk ook maar de steunen van de achterspatborden groen geworden. Als laatste zijn er hier en daar nog wat likjes zwart voor details gebruikt, en toen was mijn MAN met huifoplegger in Schenkerkleuren pas naar wens.
Harm Bos zegt:
Bennie,ik ben onder de indruk van je uitgebreide kennis van de truckwereld al dan niet in model.Je lijkt wel een lopende encyclopedie!! Chapeau!
bennie zegt:
Dank je, Harm
Ook aan de fototafel kun je veel opsteken……